וואטספ
בלוג

ניכור הורי- סיבות השפעות ואסטרטגיות לפתרון.

לניכור הורי יש השפעות קשות בטווח הקצר והארוך כאחד. איך מתמודדים בהיבט המשפטי עם התופעה העצובה?

עו"ד שני בנארדטה
ניכור הורי- סיבות השפעות ואסטרטגיות לפתרון.

 

מבוא

בשנים האחרונות פרצה לתודעה הציבורית תסמונת הניכור ההורי הידועה גם בשמה Parental Alienation Syndrome. למרבה הצער, התופעה איננה חדשה בעולם הפסיכולוגית-חברתי והיא עולה ככל שאחוזי הגירושין מאמירים בקרב האוכלוסייה הכללית.

ניכור הורי היא תופעה מורכבת ומדאיגה מאוד, המתרחשת כאשר הורה אחד מסית או מפעיל לחץ על קטין, כדי לשמר רגשות שליליים או להביע סלידה לא מוצדקת כלפי ההורה השני.

הסתה זו עלולה להוביל לכך שהקטין יתרחק רגשית מההורה המנוכר ויתנתק ממנו רגשית לגמרי כאילו הוא לא קיים.

לעיתים רבות טוענים ההורים המנכרים כי הבעיה נעוצה בקטין אשר מסרב לראות את ההורה המנוכר ולא בהם. אולם בעניין זה קבע ביהמ"ש העליון כי הורה אשר תומך בטיעוני הקטין לניתוק הקשר הוא לא פחות משותף לפשע-

הורה משמורן שתומך בהצדקות שמספק הקטין לחוסר רצונו לקשר עם ההורה השני ומסייע לו לעמוד על זכותו לנתק קשר על אף שאין כל  הצדקה עניינית לכך, הוא מחולל הפשע ולמצער שותף לפשע.

 רע"א 02/3009 פלונית נ' פלוני, פ"ד נו

למעשה על ההורה עמו הילד שוהה, מוטלת החובה לדאוג לקיומו של קשר עם ההורה האחר, כך קבע כב' השופט ארז שני באחד מפסקי הדין הרבים שכתב בעניין ניכור הורי-

"חובתו של הורה משמורן, כך כתבתי בעבר אך כתבו גם טובים, בכירים וחכמים ממני, לוודא קיומו של קשר עם ההורה האחר ובמילותיו של כבוד השופט גרינברגר: " הורה שאינו מקיים את חובתו לוודא קשר עם ההורה האחר באין צידוק כבד משקל להפסקת הקשר, ספק אם הוא ראוי להיות משמורן"

תלה"מ 27267-04-18 פ.נ' פ.

 

גורמים לניכור הורי

גירושין או סכסוך בעצימות גבוהה: בהמון מקרים נוצרת הסתה וניכור, אשר יונקים את האיבה והעוינות מהסכסוך הזוגי של ההורים. במקרה כזה, השנאה מחלחלת אל הקטין אשר חשוף למסרים שליליים מההורה המסית ותופס עמדה בקונפליקט הזוגי בין ההורים. בדרך כלל הקטינים יתגייסו להורה שנתפס אצלם להורה ה"חלש" יותר.

הפרעות אישיות ובעיות נפשיות שונות: חלק מההורים עלולים לסבול מהפרעות אישיות אשר מחמירות בעת משבר, כמו נרקיסיזם או הפרעת אישיות גבולית אשר מחריפה את הניסונות להרחיק את ההורה השני. במקרים אלו, ההורה המנכר חסר את האמפתיה או המודעות העצמית לזהות את הנזק שהוא גורם לקטין ולהורה המנוכר.

רצון לנקום בהורה השני: לעיתים קרובות ומשלל סיבות שונות, הצדדים מאבדים כל היגיון ומשתמשים בקטינים על מנת לנקום האחד בשני. בין אם מדובר בסכסוכים רכושיים ובים אם מדובר בפרידה שיזם צד אחד. במקרים כאלה, ההורים מעדיפים את טובתם האישית על טובת הקטין ולא מבינים איזה נזק עצום וקבוע הם מסבים לכל הצדדים.

 

השפעות הניכור ההורי

ניכור הורי יכול לגרום למגוון של בעיות רגשיות ופסיכולוגיות עבור הקטין המושפע. אלה יכולים לכלול רגשות אשמה, בלבול וכעס, כמו גם חרדה, דיכאון ואפילו בעיות בהערכה עצמית.

לניכור ההורי השפעות קצרות וארוכות טווח שעלולות להגיע לכדי פגיעות נפשיות קשות ביותר. קטינים אשר עברו הסתה מאחד מהוריהם,  לוקים בתפיסה לקויה של המציאות, בחוסר יכולת לפתח חשיבה עצמאית ובתהליכי קבלת החלטות לקויים.

בנוסף, ילדים שחוו ניכור הורי נמצאים בסכנה מוגברת לפגיעות נפשיות ורגשיות ולתופעות פסיכולוגיות על הקשת הבי פולארית כדון סכיזופרניה, סכיזופרניה פרנואידית וכ'ו.

התסמונת הנדונה מזיקה מאד להתפתחותו של הילד. היא יוצרת אצלו תפיסה חד מימדית של אנשים ושל מערכת יחסים ומעוותת במיוחד את ההבנה שתהיה לו על מהות של מערכות יחסים בתוך המשפחה. אחד המרכיבים המהותיים המאפשרים קיומם של חיי משפחה תקינים היא היכולת לראות את נקודת מבטו של הזולת. להבין שחלק מהצדק נמצא בצד השני. אדם הרואה את מערכות היחסים דרך פיצול של טוב ורע אינו מסוגל לכך. מתפתחת אצלו הכנה גרועה לחיי המשפחה. ילדים המפתחים תיסמונת של סרבנות קשר לומדים להשתמש במניעת אהבה כמניפולציה וכעונש. הם מפתחים חוסר אמון כללי וחשדנות בבני אדם. הם לומדים כי הם אינם רשאים להיות בקשרים טובים בו זמנית עם אנשים שונים, הם מעוותים את הדמות הפנימית ואת הייצוג הפנימי של ההורה המנוכר..

תלה"מ (משפחה תל אביב-יפו) 55069-12-20 ה. כ נ' ק. כ (נבו 13.03.2022);

אסטרטגיה ופתרונות

בניכור ההורי המצרך החשוב ביותר הוא הזמן. ככל שהזמן חולף, כך משתרשת ההסתה. הדרך להחזיר את הקטין למציאות ולנקות את המסרים הרעילים מתארכת.

ישנם מספר פתרונות משפטיים.

הראשון והיעיל ביותר, הינו שימוש בנוהל הנשיאה לחידוש קשר.

השני, הינו מינוי אפוטרופא לדין עבור הקטין. המשמעות היא שביהמ"ש ממנה עו"ד לקטין אשר אמון על רווחתו, מתוך הבנה כי ההורה המנכר אינו מבין ואינו פועל למען רווחת הקטין. האפוטרופא נפגשים ההורים ועם הקטין ומכין המלצותיו להמשך טיפול בביהמ"ש או בביה"ד.

פתרון נוסף הינו מינוי מטפל אשר מתמחה במצבי ניכור הורי.

 

סיכום

ניכור הורי היא תופעה מורכבת ומזיקה שיכולה להיות בעלת השפעות ארוכות טווח על הקטין, על ההורה המנוכר ועל המשפחה כולה.

מתן טיפול יעיל ונכון בעירוב מערכת המשפט והרווחה עשוי במרבית המקרים להציל את הקשר ואת נפשו של הקטין המוסת.