מדריך המזונות
אחד הנושאים המדוברים ביותר במשברי גירושין הינו נושא מזונות הילדים. מי משלם, כמה, איך ועד מתי
מאת: עו"ד שני בנארדטה
כאשר זוג עם ילדים מתגרש, אחד הנושאים שמעסיקים ומדירים שינה מעיניהם הוא נושא תשלום הוצאות הקטינים. או בלשון העם -"מזונות"
תשלום הוצאות הקטנים, כולל בתוכו מספר רכיבים. הרכיב הראשון והמוכר ביותר הוא המזונות, פשוטו כמשמעו: תשלום בגין המזון אותו צורך הקטין.
רכיב נוסף בהוצאות הקטינים הוא רכיב המדור, כלומר תשלום בגין הוצאות הדיור של הקטין.
הרכיב האחרון הוא רכיב ההוצאות החינוכיות והרפואיות, בו בדרך כלל מתחלקים ההורים חצי-חצי ועל כן נקרא "מחציות" או "חציונים".
מזונות לקטינים, לא להורים
מזונות מיועדים לקטינים, על מנת להבטיח להם קורת גג, ביטחון תזונתי ואת כל צרכיהם. יש להבדיל בין מזונות אלה לבין מזונות אישה שניתנים אך ורק בבית הדין הרבני ועד מתן הגט. לכן, כאשר בית המשפט מכריע בסוגיות כאלה ואחרות הקשורות למזונות הוא מתחשב בקטינים, בצרכים שלהם ובייחוד אם ישנם צרכים ייחודיים להם, כגון בעיות למידה שונות, מוגבלויות שונות וכן הלאה. ככלל מזונות משולמים עד גיל 18 אבל נהוג לשלם סכום מופחת עד גיל 21 או עד סיום השירות הצבאי.
איך קובעים את סכום המזונות?
בבואנו לקבוע את גובה סכום המזונות נלקחים בחשבון צרכי הילד.
החשובים במעלה הם כמובן הצרכים ההכרחיים והבסיסיים הכוללים מזון, הלבשה, חינוך ורפואה. בנוסף, הוצאות הדיור הנקראים "מדור", אף הם נלקחים בחשבון.
סוגיית חישוב המזונות היא סוגיה מורכבת אשר עברה תהפוכות בשנים האחרונות בעיקר לאחר הפסיקה המהפכנית בבע"מ 919/5 שקבעה כי במידה ושכרם של ההורים הינו שווה והקטינים שוהים זמן שווה אצל כל אחד מההורים - תשלום המזונות מתבטל.
ככלל, חישוב סכום המזונות תלוי במספר משתנים עיקריים:
- רמת החיים של הילדים והוצאותיהם
- פערי ההשתכרות של ההורים
- זמני השהות של כל הורה עם הילדים
אין נוסחה מתמטית ברורה ואחידה לחישוב המזונות, כל מקרה נבחן לגופו בהתאם לנסיבות ובהתאם לערכאה המשפטית בו הוא מתנהל.
שינוי גובה המזונות: הפחתה או העלאה
לעיתים אחד ההורים, או שניהם, יפנו לבית המשפט בתביעה לשינוי גובה סכום מזונות הקטינים. בהתאם להלכה הפסוקה, העלאה או הפחתת מזונות.
על מנת להגיש תביעה להפחתה או העלאת מזונות כראוי, נדרש הוכחה של "שינוי נסיבות מהותי". כלומר, שינוי מהותי שנגרם במצב הקיים ביחס ליום קביעת המזונות. מהו שינוי מהותי? תלוי בנסיבות כל מקרה. שינוי מהותי הוגדר כשינוי שלא היה ניתן לצפותו בעת קביעת סכום המזונות.
מה קורה כשהורה לא משלם מזונות?
אם ההורה שנקבע שעליו לשלם מזונות מפר את החוק ולא משלם את הנקבע בפסק הדין או בהסכם בין ההורים, ההורה שמקבל לידיו את המזונות יכול לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ולהתחיל בהליכי גבייה. אין לראות בכתבה זו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. במקרה הצורך, התייעצו עם עו"ד מומחה לדיני משפחה
אין לראות בכתבה זו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. במקרה הצורך, התייעצו עם עו"ד מומחה לדיני משפחה