גישור או גירושין?
החלטתם להיפרד ואתם מתלבטים אם כל אחד מכם ישכור עורך דין או שאולי מוטב לגשת לתהליך גישור משותף?
מאת עו"ד שני בנארדטה
תהליך גישור יכול אמנם לחסוך לשני הצדדים, הבעל והאישה, הרבה זמן וכסף אבל הוא לא בהכרח מתאים לכל מקרה או לכל אחד ואחת.
כל תהליך פרידה הינו תלוי נסיבות. דהיינו, פרידה של אדם אחד אינה דומה לפרידה של אדם אחר. גישור עשוי להתאים לבני זוג שפתוחים לאופציה להגיע להסכם במקום לצאת למלחמה. נשמע מובן מאליו, אבל לא כולם מחפשים להגיע להסכמות בדרכי נועם. יש אנשים ונשים שפניהם לאו דווקא לשלום וכל אחד ואחת מסיבותיו. לפעמים זו בגידה שמערערת את אחד הצדדים ולפעמים מדובר באופי של אדם או אישה שחשים רצון להילחם בכל מחיר, תרתי משמע.
גם לתקשורת שקיימת בין בני הזוג ובהלך הרוח שלהם יש משקל משמעותי. אם מדובר בבני זוג שיש ביניהם תקשורת טובה, השאלה מי מבקש לסיים את מערכת היחסים היא לאו דווקא השאלה המכריעה. ככל שבני הזוג יודעים לתקשר, יכולים לשבת ולדבר בגילוי לב ויש להם רצון משותף לסיים את היחסים ברוח טובה – הגישור יכול להתאים להם.
מתי בלתי אפשרי לנהל גישור?
כשיש צד אחד שממש לא רוצה או מסכים להתגרש הליך גישור לא יכול להתאים. גם כאשר יש חשש שצד אחד מסתיר נכסים מהצד השני, גישור ממש לא יתאים.
למי יתאים תהליך גישור?
למי שמוכנים לנהל תקשורת פתוחה וכנה ולמי שבשלים ומאמינים שזו הדרך הנכונה עבורם ושהם לא רוצים להגיע לבית משפט כי לא תמיד לכל אחד או אחת מתאים להתנהל בבית משפט במשך שנים. חשוב לדעת שבגלל העומס על בתי משפט, לעיתים גם במקרים לא סבוכים, הדיונים יכולים להיקבע מראש לתאריך מאוחר של עוד כמה חודשים וכך התהליך מתמשך ומתארך.
מה בני זוג שהולכים לגישור צריכים להבין מראש?
בדיוק כמו בתהליך גירושין ארוך ויקר בו לעיתים צריכים לוותר ולא לקבל את כל מה שרוצים, גם כאן יתנהל תהליך גישור בו כל אחד יצטרך לוותר ולאו דווקא לקבל את כל מה שהוא רוצה במאת האחוזים. עם זאת, בתהליך גישור חתימת הסכם הגירושין תתרחש מהר יותר, באופן יעיל יותר ותעלה לשני הצדדים הרבה פחות כסף.
חשוב לציין שתהליך הגישור הוא מסודר מאוד. עורך דין מקצועי מומחה בתחום דיני, יוביל את הזוג להסכם גישור שכולל גם מעורבות של שמאי (להערכת נכסים של בני הזוג), אקטוארים (הערכת הזכויות של בני הזוג בפנסיה וכדומה) ולמעשה ייתן "לבוש משפטי" לרצונותיהם.
טובת הילדים – מעל הכל
כאמור, יש יתרונות לא מבוטלים למה כדאי לנהל גישור מחוץ לכותלי בית המשפט אבל מעל כולן מתנוססת הסיבה החשובה מכל והיא – טובת הילדים. מאחר ובגישור בדרך כלל מגיעים להסכמות מהר יותר, משיגים וודאות וביטחון בקלות רבה יותר ובהתאם מגיעים להסכמים לגבי הימים והשעות בהן כל צד נמצא עם הילדים. על ידי כך אנחנו מספקים לילדים את היציבות שהם כל כך זקוקים לה במציאות שגם ככה מתערערת להם.
מגשרים על הפערים
גישור כשמו כן הוא, מגשרים מעל הפערים שישנם בין בני הזוג שמבקשים להיפרד ולהתחיל בנפרד דרך חדשה. פערים בין בני זוג נסובים בעיקר סביב ענייני רכוש, תשלום מזונות ובכלל, נושאים כספיים. ישנם מקרים שיש מחלוקות בנוגע לחינוך הילדים.
מהו הסכם גישור טוב?
מטרת ההסכמים שאני עורכת היא שהם ישרתו את הזוג לשנים ארוכות. אם לבני הזוג ילדים קטנים, אני חושבת על העתיד, על בית הספר התיכון ואז מעלה נושאים שרלבנטיים לגיל זה כמו למשל שיעורים פרטיים ושיעורי נהיגה. אם אני מזהה שאין הסכמה בין בני הזוג בנושא מסוים כמו אבחון רפואיים או פדגוגיים, אני קובעת סיוע של מומחה בלתי תלוי (למשל, מורה בבית הספר, יועץ חיצוני, רופא מומחה). כלומר, אני מעמידה מנגנונים שימנעו חיכוכים בעתיד בנושאים שעלולים לעלות ושני ההורים מחויבים להסכים שהמומחה יכריע.
השקפת עולמי היא שהסכם טוב נמדד ביכולת שלו להתקיים הרבה שנים לאחר שנכתב ונחתם ואם יש אי הסכמה בנושא כלשהו, פותחים את ההסכם ונזכרים שיש מומחה בלתי תלוי שיפתור את המחלוקת שהתגלעה בין הצדדים.
איך מתנהל הגישור בפועל?
בדרך כלל שני בני הזוג בוחרים עורך דין אחד שמייצג את שניהם (יש אופציה שכל אחד ייקח עו"ד ואז עורכי הדין ינסחו ביניהם).
בפגישה ראשונה, כמו בכל הפגישות כולן, הם מגיעים יחד ומקבלים הסבר לגבי החובות והזכויות שלהם לצד רשימה של שאלות ונקודות שהם צריכים לחשוב עליהן. בפגישה השנייה הם מגיעים עם התשובות ומתחילים להעמיד את ההסכם. כל התהליך כולו לוקח 2-3 פגישות משותפות.
חשוב לי להדגיש: אני לעולם לא נפגשת בנפרד עם כל אחד מבני הזוג, הפגישות תמיד ביחד, השקיפות היא אבן יסוד של הגישור. תפקידי כעורכת דין מגשרת הוא להקפיד לשמור על האינטרסים של שני בני הזוג. אני תמיד שומרת על נייטרליות ומייצגת את שניהם נאמנה ומעל הכל, הכי חשוב לי לשמור על האינטרסים של הילדים.
בסיום התהליך, אנחנו מגישים את ההסכם לערכאה משפטית לתת לו תוקף של פסק דין. אני מלווה את הצדדים לדיון, מגישה בקשה לאישור הדיון ולסידור הגט ולבסוף, מקבל ההסכם תוקף כמו כל הסכם גירושין שנערך בבית המשפט. מה בעצם ההבדל? שבמקום שהשופט יכתוב, הצדדים בליווי שלי, הם אלה שכותבים את פסק דינם.
אין לראות בכתבה זו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי פרטני. במקרה הצורך, התייעצו עם עו"ד מומחה לדיני משפחה